Oedeemtherapie
bij Lipoedeem

Wat is Lipoedeem en wat is de oorzaak?

Last van pijnlijke, zware, opgezwollen en (zeer) gevoelige benen en/of armen? Afvallen lukt maar niet? Onbegrip voelen en eindeloos op zoek naar een antwoord? Misschien heb je last van lipoedeem. Wil je meer informatie over de huidaandoening lipoedeem en bijbehorende behandeling bij HuidZeker? Lees dan verder.

Bij HuidZeker kunt u terecht in Naaldwijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Westland.

Stappenplan
Lipoedeem

HuidZeker stelt altijd samen met u een doelgericht behandelplan op.
 • 1
  Verwijzing

  Alleen op verwijzing van huisarts of specialist.

 • 2
  Intake

  Binnen 24 uur na verwijzing uw intake gesprek, waarin we een persoonlijk behandelplan samenstellen.

 • 3
  Behandeling

  Een behandeling duurt ca. 30 minuten.

 • 4
  Vergoeding

  Vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. Uw behandeld huidtherapeut kan u meer informatie geven.

Behandelingen Lipoedeem

Bij HuidZeker behandelen we veel dames met Lipoedeem.
We behandelen lipoedeem met de volgende therapie.

MANUELE LYMFEDRAINAGE

In de praktijk of aan huis kan manuele lymfedrainage (MLD) toegepast worden voor oedeemvermindering. MLD is een techniek waarbij de vochtopname door de lymfevaten wordt gestimuleerd door middel van een zacht pompende beweging. Met specifieke handgrepen worden de lymfevaten geactiveerd en gestimuleerd waardoor meer lymfe kan worden afgevoerd. 

LYMPHASTIM/LYMFEPRESS

Bij HuidZeker werken wij met de lymphastim als aanvullende behandeling voor snelle oedeemafname in benen of armen. Speciale meerkamermanchetten met overlappende kamers geven een voorgeprogrammeerde massage die de bloed- en lymfecirculatie door het lichaam stimuleert.

ZWACHTELEN

Bij HuidZeker passen wij zwachtelen (ambulante compressietherapie) toe door middel van elastische zwachtels om oedeem af te voeren. De therapeuten van HuidZeker werken met verschillende zwachtels aangepast aan indicatie en wensen.

ENDERMOLOGIE

Door middel van het nieuwste LPG apparaat de LPG Alliance passen wij endermologie toe voor oedeemafname voor elk lichaamsgebied.

THERAPEUTISCH ELASTISCHE KOUS

Voor het stabiliseren van het lymfoedeem kan er een therapeutische elastische kous (TEK) aangemeten worden. De gespecialiseerde therapeuten van HuidZeker zullen op basis van de indicatie en uw wensen de juiste kous voor u aanmeten. 

DEEP OSCILLATION

Deep Oscillation is een apparaat die een elektrisch, statisch veld opwekt en geeft een veilige diepe trilling in de huid, ondergelegen bindweefsel, onderhuids vet, spieren, bloed en lymfevaten. Dit is zeer effectief en bootst het biologische proces van ons lichaam na. Dit heeft een positief effect op lymfoedeem, pijn, fibrose en littekens. Deep oscillation is een techniek die in combinatie met bovenstaande behandelingen toegepast kan worden.

Lipoedeem behandeling

Zoals hierboven aangegeven zijn er verschillende lipoedeem behandelingen mogelijk. Een lipoedeem behandeling kan zorgen voor een verlichting van de klachten die voortkomen uit de lipoedeem op bijvoorbeeld de benen. Daarnaast zijn er ook factoren die een lipoedeem kunnen verergeren en daardoor een behandeling bemoeilijken. Enkele factoren zijn: aanleg tot overgewicht, verkeerd voedingspatroon, te weinig spierarbeid (sporten) en warmte.

Wat is een lipoedeem?

De letterlijke betekenis van lipoedeem is ‘vetzwelling’. Daarnaast staat het ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Deze niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweesfel komt voornamelijk voor bij vrouwen. Pas aan het einde van de puberteit wordt het meestal pas zichbaar dankzij een ongelijke verdeling van vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en dijbenen. In mindere hoeveelheden komt lipoedeem ook voor bij de armen. Kenmerkend voor een lipoedeem is de symmetrie. De vetverdeling komt aan beide zijden van het lichaam voor. Dit in tegenstelling tot een lymfodeem, welke ook voor kan komen bij één been of één arm.

Lipoedeem genezen

Een lipoedeem genezen is zo goed als onmogelijk. Het is wel mogelijk om de klachten zoveel mogelijk te behandelen en te verlichten. Ook kan er gekozen worden om het vetweefsel te verwijderen door middel van liposuctie. Het is dan wel belangrijk dat het gewicht vervolgens constant blijft om een hernieuwde toename van het lipoedeem in de benen te voorkomen. Dankzij een lipoedeem behandeling bij HuidZeker kunnen wij u helpen de klachten te verminderen, maar genezen is helaas niet mogelijk.

Lipoedeem vergoeding

Het is mogelijk dat lipoedeem vergoeding ervoor zorgt dat uw zorgverzekeraar de paramedische behandeling (gedeeltelijk) vergoedt vanuit de zorgverzekering. Bij HuidZeker hebben we contact met iedere zorgverzekeraar in Nederland. U kunt ten alle tijden aan uw verzekeraar vragen of de behandeling door de huid- en oedeemtherapeut voor oedeemtherapie vergoed wordt.

Wilt u verder gaan en hoopt u op lipoedeem vergoeding voor liposuctie? Deze vergoeding zult u alleen krijgen als er sprake is van een medische noodzaak. Medische noodzaken zijn onder andere niet meer goed kunnen bewegen of verminderd functioneren door de vetophopingen. Daarnaast moet liposuctie ook de beste lipoedeem behandeling zijn. Van de behandelend arts kunt u hiervoor een verklaring krijgen. Het beste kunt u altijd contact opnemen met uw zorgverzekeraar om zeker te zijn over de lipoedeem vergoeding.

Meer informatie of afspraak?

Bel of mail HuidZeker
voor meer informatie over Lipoedeem,
of maak gelijk een afspraak.

Afspraak maken