Oedeemtherapie
bij Lymfoedeem

Wat is Lymfoedeem en wat is de oorzaak?

Lymfoedeem is een overmatige vochtophoping in een deel van je lichaam. Door het oedeem zwelt het lichaamsdeel op. Er komt in het lichaam dus meer vocht bij dan wordt afgevoerd. Het kan bij ieder lichaamsdeel voorkomen zoals hoofd- halsgebied, boven- en onderlichaam (denk hierbij aan borst, armen, buik en benen). Een Lymfoedeem kan verschillende oorzaken hebben zoals:

 • Primair oedeem: aangeboren
 • Secundair oedeem: door bijvoorbeeld borstkanker

Ook staande/zittende beroepen, vaatlijden, zwangerschap, trauma of onderliggende oorzaken zoals nier- of hartfalen kunnen oorzaken zijn lymfoedeem.

De invulling en intensiteit van de paramedische behandelingen bij HuidZeker zijn afhankelijk van de mate en soort lymfoedeem. Tijdens de intake wordt, na onderzoek, bepaald door een specialist omtrent lymfoedeem welk behandelplan het beste is. In een persoonlijk dossier houden wij gedurende het behandeltraject de lymfoedeem afname bij. U kunt bij HuidZeker terecht in Naaldwijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Westland.

Stappenplan
Lymfoedeem

HuidZeker stelt altijd samen met u een doelgericht behandelplan op.
 • 1
  Verwijzing

  Alleen op verwijzing van huisarts of specialist.

 • 2
  Intake

  Binnen 24 uur na verwijzing uw intake gesprek, waarin we een persoonlijk behandelplan samenstellen.

 • 3
  Behandeling

  Een behandeling duurt 30 minuten.

 • 4
  Vergoeding

  Eerste 20 behandelingen vergoed vanuit aanvullende verzekering, daarna declaratie vanuit de basis.

Lymfoedeem behandelingen

Bij HuidZeker hebben we diverse lymfoedeem behandelingen. Hieronder ziet u behandelingen die worden afgestemd op u wensen voor het gewenste resultaat.

MANUELE LYMFEDRAINAGE

In de praktijk of aan huis kan manuele lymfedrainage (MLD) toegepast worden voor oedeemvermindering. MLD is een techniek waarbij de vochtopname door de lymfevaten wordt gestimuleerd door middel van een zacht pompende beweging. Met specifieke handgrepen worden de lymfevaten geactiveerd en gestimuleerd waardoor meer lymfe kan worden afgevoerd. 

ZWACHTELEN

Bij HuidZeker passen wij zwachtelen (ambulante compressietherapie) toe door middel van elastische zwachtels om oedeem af te voeren. De therapeuten van HuidZeker werken met verschillende zwachtels aangepast aan indicatie en wensen.

THERAPEUTISCH ELASTISCHE KOUS

Voor het stabiliseren van het lymfoedeem kan er een therapeutische elastische kous (TEK) aangemeten worden. De gespecialiseerde therapeuten van HuidZeker zullen op basis van de indicatie en uw wensen de juiste kous voor u aanmeten. 

LITTEKENTHERAPIE

Littekenweefsel kan de afvoer van het oedeem belemmeren waardoor het van belang is dat dit behandeld wordt. Bij HuidZeker passen bij littekentherapie toe om het littekenweefsel te versoepelen. 

FASCIATECHNIEKEN VAN WILLIE FOURIE

Bij HuidZeker passen wij fasciatechnieken toe waarbij de therapeuten van HuidZeker de fasciastructuren (bindweefsel) oprekt, beweegt en masseert. Je kan hierdoor ruimer bewegen en de pijn wordt hierdoor minder. Dit wordt toegepast bij beschadiging van het bindweefsel door bijvoorbeeld operatie en/of bestraling waardoor je last kan krijgen van bijvoorbeeld: lymfoedeem, littekens, lokale verklevingen, axillair websyndroom, pijn en/of bewegingsbeperking. De behandeling kan beginnen zodra de wond hersteld is. Deze techniek heeft een grote meerwaarde bij oedeemtherapie.

DEEP OSCILLATION

Deep Oscillation is een apparaat die een elektrisch, statisch veld opwekt en geeft een veilige diepe trilling in de huid, ondergelegen bindweefsel, onderhuids vet, spieren, bloed en lymfevaten. Dit is zeer effectief en bootst het biologische proces van ons lichaam na. Dit heeft een positief effect op lymfoedeem, pijn, fibrose en littekens. Deep oscillation is een techniek die in combinatie met bovenstaande behandelingen toegepast kan worden.

ENDERMOLOGIE

Door middel van het nieuwste LPG apparaat de LPG Alliance passen wij endermologie toe voor oedeemafname voor elk lichaamsgebied.

LYMPHASTIM/LYMFEPRESS

Bij HuidZeker werken wij met de lymphastim als aanvullende behandeling voor snelle oedeemafname in benen of armen. Speciale meerkamermanchetten met overlappende kamers geven een voorgeprogrammeerde massage die de bloed- en lymfecirculatie door het lichaam stimuleert.

LYMFETAPE

Als aanvulling op bovenstaande therapieën kan er lymfetape aangebracht worden. Hierbij wordt het tape zo aangebracht om de lymfeafvoer te stimuleren.

  

Lymfoedeem arm

Een lymfoedeem van een arm kan ontstaan bij een operatie waarbij de lymfeklieren uit de oksel zijn verwijderen. Tijdens dit proces kunnen lymfevaten beschadigen. Een andere mogelijkheid is dat deze vaten beschadigen door bestraling van de oksel. Dit zorgt ervoor dat de vaten lymfevocht minder goed kunnen afvoeren waardoor de kans op lymfoedeem van een arm groter wordt. Dit kan jaren na een operatie nog ontstaan.

Klachten lymfoedeem aan arm

Bij een lymfoedeem van de arm zijn de volgende klachten veel voorkomen:

 • Zwelling
 • Zwaar en vermoeid gevoel
 • Tintelingen of pijn in de arm(en)
 • Beperkte bewegingsvrijheid of beperking in dagelijks functioneren
 • Huidafwijkingen
 • Infecties

Lymfoedeem been

Een lymfoedeem in het been kan ontstaan wanneer de productie van lymfevocht hoger is dan de afvoer. Dit kan verschillende aanleidingen hebben zoals al eerder aangegeven op de pagina. Wanneer het gaat om secundair lymfoedeem in het been, kan het een gevolg zijn van het verwijderen van lymfeklieren uit de lies of buik. De eerste verdenking komt meestal nadat de tenen beginnen op te zwellen. De zwelling van de benen ontstaat vaak wat langzamer. Dit is in eerste instantie doorgaans alleen na forse inspanning of ‘s avonds het geval.

Vergoeding en Thuisadvies

Vergoeding
Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar de behandeling of een deel van de behandeling vergoedt vanuit de verzekering. HuidZeker heeft een contract met alle zorgverzekeraars in Nederland. Vraag bij uw verzekeraar of uw behandeling door de huid- en oedeemtherapeut voor oedeemtherapie vergoed wordt. 

Thuisadvies
Gepast op uw indicatie geven wij uw advies voor thuis voor oedeemvermindering en verbetering van mobiliteit.  

Meer informatie of afspraak?

Bel of mail HuidZeker
voor meer informatie over Lymfoedeem,
of maak gelijk een afspraak.

Afspraak maken