Oedeemtherapie
bij Veneus oedeem

Wat is Veneusoedeem en wat is de oorzaak?

Bij een veneus oedeem zijn er defecte kleppen in de aderen van bijvoorbeeld de benen die een terugstroom van zuurstofarm bloed richting het hart verhinderen. Lymfevocht wordt hierdoor onvoldoende afgevoerd. De benen worden zwaar, rusteloos en zwellen op. Vochtophoping en verwijde bloedvaten of spataderen kunnen pijnklachten geven.

Het is mogelijk om bij HuidZeker in Naaldwijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen of Westland de veneus oedeem te laten behandelen.

Symptomen
Veneus oedeem veroorzaakt in de loop van de dag een zwaar of rusteloos gevoel in de benen. De benen en enkels zwellen op door vochtophoping en dat leidt tot een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid, ook wel ‘restless legs’ genoemd. Door de toenemende druk in de slecht functionerende aderen verwijden de bloedvaten en ontstaan er spataderen. Er kunnen verschillende huidafwijkingen ontstaan zoals eczeem, een bruine of witte verkleuring of soms zelfs wondjes. Veneus oedeem komt regelmatig voor in combinatie met lymfoedeem.

Stappenplan
Veneus oedeem

HuidZeker stelt altijd samen met u een doelgericht behandelplan op.
 • 1
  Verwijzing

  Alleen op verwijzing van huisarts of specialist.

 • 2
  Intake

  Binnen 24 uur na verwijzing uw intake gesprek, waarin we een persoonlijk behandelplan samenstellen.

 • 3
  Behandeling

  Een behandeling duurt ca. 30 minuten.

 • 4
  Vergoeding

  Eerste 20 behandelingen vergoed vanuit aanvullende verzekering, daarna declaratie vanuit de basis.

Behandelingen Veneus Oedeem

Bij HuidZeker behandelen we veneus oedeem met onderstaande behandelingen afgestemd op u wensen voor het gewenste resultaat.

MANUELE LYMFEDRAINAGE

In de praktijk of aan huis kan manuele lymfedrainage (MLD) toegepast worden voor oedeemvermindering. MLD is een techniek waarbij de vochtopname door de lymfevaten wordt gestimuleerd door middel van een zacht pompende beweging. Met specifieke handgrepen worden de lymfevaten geactiveerd en gestimuleerd waardoor meer lymfe kan worden afgevoerd. 

ZWACHTELEN

Bij HuidZeker passen wij zwachtelen (ambulante compressietherapie) toe door middel van elastische zwachtels om oedeem af te voeren. De therapeuten van HuidZeker werken met verschillende zwachtels aangepast aan indicatie en wensen.

THERAPEUTISCH ELASTISCHE KOUS

Voor het stabiliseren van het lymfoedeem kan er een therapeutische elastische kous (TEK) aangemeten worden. De gespecialiseerde therapeuten van HuidZeker zullen op basis van de indicatie en uw wensen de juiste kous voor u aanmeten. 

LITTEKENTHERAPIE

Littekenweefsel kan de afvoer van het oedeem belemmeren waardoor het van belang is dat dit behandeld wordt. Bij HuidZeker passen bij littekentherapie toe om het littekenweefsel te versoepelen. 

FASCIATECHNIEKEN VAN WILLIE FOURIE

Bij HuidZeker passen wij fasciatechnieken toe waarbij de therapeuten van HuidZeker de fasciastructuren (bindweefsel) oprekt, beweegt en masseert. Je kan hierdoor ruimer bewegen en de pijn wordt hierdoor minder. Dit wordt toegepast bij beschadiging van het bindweefsel door bijvoorbeeld operatie en/of bestraling waardoor je last kan krijgen van bijvoorbeeld: lymfoedeem, littekens, lokale verklevingen, axillair websyndroom, pijn en/of bewegingsbeperking. De behandeling kan beginnen zodra de wond hersteld is. Deze techniek heeft een grote meerwaarde bij oedeemtherapie.

DEEP OSCIALLITON

Deep Oscialliton is een apparaat die een elektrisch, statisch veld opwekt en geeft een veilige diepe trilling in de huid, ondergelegen bindweefsel, onderhuids vet, spieren, bloed en lymfevaten. Dit is zeer effectief en bootst het biologische proces van ons lichaam na. Dit heeft een positief effect op lymfoedeem, pijn, fibrose en littekens. Deep oscialliton is een techniek die in combinatie met bovenstaande behandelingen toegepast kan worden.

ENDERMOLOGIE

Door middel van het nieuwste LPG apparaat de LPG Alliance passen wij endermologie toe voor oedeemafname voor elk lichaamsgebied.

LYMPHASTIM/LYMFEPRESS

Bij HuidZeker werken wij met de lymphastim als aanvullende behandeling voor snelle oedeemafname in benen of armen. Speciale meerkamermanchetten met overlappende kamers geven een voorgeprogrammeerde massage die de bloed- en lymfecirculatie door het lichaam stimuleert.

LYMFETAPE

Als aanvulling op bovenstaande therapieën kan er lymfetape aangebracht worden. Hierbij wordt het tape zo aangebracht om de lymfeafvoer te stimuleren.

  

Mogelijke complicaties veneus oedeem

Dankzij een veneus oedeem wordt de goede doorbloeding van de huid van de benen en enkels voorkomen. Dit heeft als gevolg dat de wondjes op die plaatsen slechter genezen. Ook neemt het risisco op een open been (ulcis cruris) toe. Een van de belangrijkste punten bij een veneus oedeem en behandeling is dat wondjes worden voorkomen om ervoor te zorgen dat u geen aanvullende klachten krijgt.

Naast het voorkomen van wondjes bij een veneus oedeem en naast de behandeling is het uitvoeren van sporten zoals wandelen en fietsen waarbij de kuitspieren gebruikt worden aangeraden. Dit zal ervoor zorgen dat de afvoer van veneus vocht wordt gestimuleerd. Het sporten werkt optimaal in combinatie met het dragen van therapeutische elastische kousen. Zo kunt u zelf actie ondernemen om de veneus oedeem behandelingen nog beter te laten verlopen.

Vergoeding en Thuisadvies

Vergoeding
Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar de behandeling of een deel van de behandeling vergoedt vanuit de verzekering. HuidZeker heeft een contract met alle zorgverzekeraars in Nederland. Vraag bij uw verzekeraar of uw paramedische behandeling door de huid- en oedeemtherapeut voor oedeemtherapie vergoed wordt. 

Thuisadvies
Gepast op uw indicatie geven wij uw advies voor thuis voor oedeemvermindering en verbetering van mobiliteit.  

Meer informatie of afspraak?

Bel of mail HuidZeker
voor meer informatie over Veneus Oedeem,
of maak gelijk een afspraak.

Afspraak maken